Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

yazan Gülay Savaş

#sunumbecerileri, #beynimiz, #zihinprogramı, #sunumkorkusu, #iletişiminesasları, #dinleyiciyitanımak,#sunummateryali, #bedendili #nefestekniği


Etkili Sunum Teknikleri Süre:

Min 3 saat Maks: 2 gün

Etkili Sunum Teknikleri Kazanım:

Mesajın insanların zihnine anlamlı bir şekilde iletilerek,  okuyucuların / izleyicilerin  ve müşterilerin zihninde kalıcı bir yer edinmesini sağlamak

Etkili Sunum Teknikleri İçerik:

1- Sunucu

  • Korkunun yenilmesi
  • Etkili İletişimin Bileşenleri
  • Sunucunun Kendini Hazırlaması

2- Dinleyici

  • Dinleyici Kitlesini Tanımak
  • Kime – Ne – Nasıl Anlatılacak?

3- Sunum Materyali

  • Sunumu hazırlama
  • Sunu Kimliği
  • 5N+ 1K

4- Kurallar

  • Algıyı yönetmenin kuralları
  • Yapılması gerekenler
  • Yapılmaması gerekenler

Etkili Sunum Teknikleri Amaç:

Etkili sunum becerileri, iletişimin bir parçasıdır. Fikirlerinizi, projelerinizi, planlarınızı, stratejilerinizi ve ürünlerinizi çevrimiçi ve çevrimdışı olarak izleyicilerin, ekibin ve girişim kapitalistlerinin önünde sunmak için etkili sunum becerilerine ihtiyacımız vardır. Bu etkileşimde, amacımız nihai hedefe ulaşmak için teknik ve teknik olmayan sunum becerilerine sahip olmaktır.

Bilgi ve Teklif Almak İçin:

Lütfen aşağıdaki formu doldurunuz, size en kısa sürede dönüş yapacağım

Sunum Nedir?

Sunum nedir, diye düşünürsek, bilgiyi kendimizden karşı tarafa yani diğer kişi ya da gruba transfer etmenin, aktarmanın yollarından biridir diye düşünüyorum. Dolayısıyla iletişim halindeyken de sunum yapıyoruz, satış-pazarlama amaçlı müşterimize gittiysek de bir sunum yapıyoruz ya da gerçekten okulda-üniversitede projemizi tanıtmak için de bir sunum yapıyor olabiliriz. Özellikle iş yaşamı çerçevesinden düşündüğümüzde  bence her an her yerde  bir sunum yapma halindeyiz halindeyiz.

Etkili sunum teknikleri neden önemlidir?

  • Etkili sunum teknikleri önemlidir çünkü fikirlerinizi net, özlü ve ilginç yollarla sunmanıza yardımcı olurlar.
  • İyi bir kamu konuşmacısı olmak, bilginizi otorite ile göstermenize ve işyerinde öne çıkmanıza yardımcı olur.
  • Topluluk önünde konuştuğumuzda en iyi benliğimizi öne çıkarmamıza yardımcı olur

Topluluk önünde konuşmayı geliştirmeye yönelik bazı etkili sunum tekniklerini burada sizlerle paylaşırsam:

Sunumunuzu tek bir temel fikirle sınırlayın

Paylaşmak, eğitmek ve ikna etmek istediğiniz çok fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. “Konuşmamızı neden tek bir fikirle sınırlandırıyoruz?”, diyebilirsiniz.  

Çünkü fikirler karmaşıktır.

İlgi alanlarını bir arzuya dönüştürmek için bir adım, empati yaratmak için bir anlatı, ikna edici olmak için kanıtları desteklemek, veri ile konuşmak ve hareketleri yönlendirmek için bir eylem çağrısı yapmak gerekir.

Bilginizin her zerresini konuşmanıza ayrılan sınırlı süreye sıkıştırmak yerine, en etkili şekilde, dinleyicilerinizde yankılanabilecek “temel bir fikre” konsantre olursunuz.

Bu şekilde, dinleyicilerinizin sunumdan sonra net bir mesajla çekip gidebileceğinden emin olabilirsiniz.

Seyircinin yanınızda olduğunu unutmayın

İster bir toplantı odasında bir iş planı sunuyor olun, ister bir konferansta açılış konuşmacısı olarak konuşun. İster bir avuç meslektaşınızla konuşuyor olun, ister üniversite son sınıf öğrencileriyle dolu bir konferans salonunda olun. Sonuçta seyirci bir nedenden dolayı orada: Siz, Sen. Seni dinlemek için geldiler.

Seyircinin karşısında korkmak ve “kendinizi aptal yerine koymanızi izlemek için orada olduğunu” hayal etmek yerine; varlığınızla aydınlanmak ve konuşmanızdan ilham almak için orada olduğunu düşünün. Varlığınız ve tecrübelerinizle onların yanında olduğunuzu hissettirin. 

Etkili Sunum Teknikleri

İnsanları aksanlarınızla nazikçe tanıştırın

 Dünyadaki tüm etnik çeşitlilikle birlikte, hepimiz farklılıklarımızdan öğrenebilir ve daha büyük bir iyilik için çalışabiliriz. Aynı dilleri konuşmamıza rağmen, farklı geçmişlerimiz kelimeleri telaffuz etme ve ifadeleri konuşma şeklimizde küçük nüanslara yol açacaktır. Başlangıçta kasıtlı olarak yavaş konuşmak sadece iyi bir uygulama değil, aynı zamanda dinleyicilerinizin aksanlarınıza alışmasını sağlamak için iyi bir tekniktir. Ne de olsa, dinleyicilerinizin fikirlerinizi anlamadan önce sözlerinizi anlamalarına ihtiyacınız var. 

Fikrinizi sunmak için hedef kitlenizin anlayabileceği bir dil kullanın

 Artık hedef kitleniz ağzınızdan çıkan kelimeleri anlayabildiğine göre, fikrinizi nasıl ileteceğinizi düşünebilirsiniz. Bir aile üyesiyle konuşmadığınız sürece, hedef kitlenizin, hem coğrafik hem de profesyonel olarak muhtemelen sizinkinden farklı bir geçmişi vardır. Bu durum, arkadaşlarınız ve meslektaşlarınız arasında kullandığınız teknik jargon ve yaptığınız şakalarınızı, dolu bir konferans salonunda yapamayacağınız anlamına gelir.

Sunumunuzun halk arasında ne kadar etkili olduğunu anlamak için fikirlerinizi farklı geçmişlere sahip arkadaşlarınıza önceden anlatarak, bir alıştırma yapabilirsiniz.  

Kitlenizde merak uyandırın

 Dinlemek zordur. Hele yeni bir fikri dinlemeye konsantre olmak daha zordur, bir de üstüne üslük fikir sıkıcıysa daha da zordur.  Bu nedenle hem sizin hem de dinleyicilerinizin sunumdan keyif almasını sağlamak için, merak uyandırın.  İlgi alanları yaratmanın birkaç yaygın yolu arasında soru sormak, mizah, hikaye anlatımı, anekdotlar ve hatta komik kedi videoları bile sayılabilir.

Verileri görsel olarak sunun

 Tüm insanlar sayıları ve verileri aynı şekilde algılamaz. Basit bir istatistik, farklı insanlar için farklı fikirler anlamına gelebilir. Rakamlar ve verilerdeki anlatıyı kontrol etmenin en iyi yolu, belirli hikayeleri anlatan görsel imgeler yaratmaktır.

Etkili bir görsel kullanımı, infografik ögelerin kullanımı insanları etkileşimde tutmanın, verilerin hem anlamını hem de kökenini anlamalarına yardımcı olmanın etkili yollarından biridir. 

Unutmayın slaytlarınız değil, siz merkezdesiniz

 Slayt destenizi bir koltuk değneği olarak kullanmak ve slayttan takip etmek ve okumak, dikkatinizi slaytlar ve izleyicileriniz arasında bölüştürmek cazip gelebilir. Ama ileri geri bakan bir tenis hakemi gibi görüneceksiniz.

Seyirci sizi görmek, söyleyeceklerinizi dinlemek için burada. Etkili sunum yapmak için en iyi varlığınızı ortaya koymaya çalışın ve slaytları yalnızca dikkatleri başka yöne çekmek için değil, amacınızı eve götürmek için resimler ve videolar için kullanın. 

Teknolojiyi yalnızca gerekirse kullanın

 Sunum sadece konuşmanızı desteklemek için kullanılır, onu devralmak için değil. 

Sunumunuzu tekrar tekrar yapın

Artık etkili sunum tekniklerinin neredeyse hepsini biliyorsunuz. Artık geriye kalan tek şey tekrar tekrar pratik yaparak olaya hakim olmaktır. İster günlük işe gidip gelirken, ister yolda nerede olursanız olun konuşmanızı tekrar edin ve amacınıza yönelik önemli noktaları tekrarlayın. Her ayrıntıya sahip olduğunuzdan emin olmak için sununuzu her kasıtlı duraklamaya kadar ezberlemeye çalışın.  Ardından, konuşmanızı dinleyecek ve yapıcı geri bildirimde bulunacak bir arkadaş veya aile üyeleri bulun. Onlara da anlatın 🙂

Power Point ile Etkili Sunum Hazırlarken Kullanabileceğiniz Bazı Ücretsiz Programlar ve Şablonlar

Sözgelimi Microsoft Power Point gibi sunum hazırlama programı olan Prezi’de hazır şablonlar vardır ve bu şablonları kullanabilir ve kendinize has sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca power pointte hazırlayacağınız sunumlarınız için Envato Market gibi yerlerden ücretsiz şablonlar indirebilirisiniz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Kabul Et Devamı

Privacy & Cookies Policy