Açılımı, Non Fungible Token’dır. NFT’nin anlamı “Takas Edilemez Jeton” olarak geçmektedir. NFT, doğrulanabilir sahiplik ve kimlik doğrulama için blok zinciri tarafından desteklenen dijital bir varlıktır.
İçerik Başlıkları
ToggleNft Ne İşe Yarar?
NFT, internet ağı üzerinden elektronik olarak kullanılan kripto paralar gibi blok zincirinde (blockchain’de) yer alır. NFT’ ler ne işe yarar diye soracak olursanız; nasıl ki Kripto’nun, Bitcoin’in dijital dünya içinde para olarak değeri var ise NFT’ler içinde ayrı bir dünya var aslında. Sanat adına birçok eser, fotoğraf, heykel gibi pek çok eşşiz eserler bu platformda yer almaktadır.
NFT alan kişi her zaman orijinal eser ve “dijital jetona, dijital koda” sahip olacaktır. Anlayacağınız, normal hayatımızda gördüğümüz birçok tablonun kopyaları her yerde olsa da sahibi sadece tek bir kişiye ait olacak ve eser güvence altına alınmış olacaktır.
NFT Nasıl Satın Alınır?
NFT, pazar yerlerine ve NFT borsalarına üye olunarak satın alınır. Nasıl satın alınır diye merak ediyorsanız aşağıdaki pazar yerlerini inceleyebilirsiniz.
- Opensea ( https://opensea.io/ ) : Kripto toplayıcılar için ilk ve en büyük P2P (peer to peer) platform
- Axie Marketplace ( https://marketplace.axieinfinity.com/) : Blokzincirinin oyun sektöründe kullanıldığı projelerden biri olan Axie Infinity, Etherium blokzinciri tabanlı bir savaş oyunudur. Oyuncular pokemon benzeri dijital yaratıkları (Axie’leri) sahiplenerek, bu pazar yerinde, Axie’leri yetiştirebilir, salıp satabilirler.
- CryptoPunks Marketplace ( https://cryptopunks.app/cryptopunks/forsale ): CryptoPunks NFT projelerinin en eskisi ve en büyük ölçeklisidir. Dijital sanat devriminin başlatan girişim de olduğu söylenebilir. CryptoPunk’lar, popüler kültür arketiplerinden ilham alınarak yaratılmıştır. Bu Pazar yerinde bunların her türlüsünün alınıp – satılması mümkündür.
- Rariable ( https://rarible.com/ ): Kendi NTF’lerinizi hızla oluşturmanıza ve listelemenize olanak tanıyan bir pazar yeri
- SuperRare ( https://superrare.com/ ): Ethereum blok zincirini kullanarak oluşturulmuş bir platformdur. Burada bir sanat eserinin tüm tarihi ve kökeni, hiç kimsenin kontrol edemediği ve kimsenin erişemediği dağıtılmış bir defterde izlenebilir. SuperRare, dijital sanatseverlerin bağlantı kurup bir şeyler toplayabilecekleri ve sosyal toplama adını verdikleri bir platformdur.
SuperRare’in arkasındaki fikir, koleksiyonculuğun doğası gereği sosyal olduğu inancıdır, bu nedenle koleksiyonerler ve sanatçılar ortak tutkuları etrafında kolayca etkileşime girebilirler.
- Alcor ( https://alcor.exchange/nft-market) : NFT’lerin alınıp satılabileceği merkezi olmayan bir borsadır.
- Binance NFT Pazarı ( https://www.binance.com/en/nft/home ): Binance Akıllı Zinciri üzerinde çalışan genel bir NFT pazarıdır.
- Foundation ( https://foundation.app/ ) : İçerik oluşturucuların dijital sanat eserlerini basıp açık artırmaya çıkarabilecekleri bir platform
- Crypto.com NFT ( https://crypto.com/nft ) : Mevcut NFT’yi listelemenize ve yenilerini listelemenize izin veren bir NFT açık artırma sitesidir.
NFT Türleri Nelerdir?
Aşağıdaki başlıklar ile NFT türlerini öğrenebilirsiniz.
Okumak isteyebilirsiniz: Metaverse’e Giriş Yaptık Mı?
Generative Art – Üretken Sanat NFT’si
Bilgisayar algoritmaları tarafından üretilen sanattır. Birçok PFP projesi üretken sanatı kullanır. Bazı projeler, üretken sanat için hatta Yapay Zekayı da kullanır.
PFP NFT’si (Picture for proof non-fungible tokens)
Kanıt için Resim kelimelerinin kısaltmasıdır. PFP NFT örneklerine bakacak olursak
- CryptoPunklar
- Fored Ape Yat Kulübü (BAYC)
- Meebitler
- Cool Cats NFT
- SupDuck’lar
- Karalamalar
- Kadınların Dünyası vb
Open Edition NFT’si – Açık Sürüm NFT’si
Açık sürüm NFT, miktarın yaratıcı tarafından sınırlandırılmadığı bir NFT’dir. Bununla birlikte, NFT’nin basılabileceği bir zaman penceresi gibi başka kısıtlamalar olabilir.
Fonksiyonel NFT
Kesirli mülkiyete sahip bir NFT’dir. Bir grup insanın ortak sahibi olduğu anlamına gelir. Fraksiyonelleştirmenin amacı, yüksek değerli NFT’lerin likiditesini arttırmaktır.
NFT İle ilgili Terimler
Aşağıdaki başlıklar sayesinde NFT ile ilgili terimleri öğrenebilirsiniz.
Smart Contract – Akıllı Sözleşme Nedir?
Akıllı sözleşme, NFT’nizin sanat eseri olmayan kısmıdır – NFT varlığınızın sahipliğini ve işlemini kontrol eden blok zincirindeki programdır.
Metadata Nedir?
Meta veriler, verilerle ilgili verilerdir – NFT meta verileri, bir NFT’nin adı, görüntü bağlantısı, telif ücretleri, orijinal oluşturucu ve çok daha fazlası hakkında bilgiler içerir.
ERC721 / ERC1155 Nedir?
ERC721 ve ERC 1155, bir NFT akıllı sözleşmesinin işlevini belirleyen ve uyumluluğu sağlayan NFT’ler için teknik standarttır.
Unlockable Content – Kilidi Açılabilir İçerik Nedir?
Yalnızca NFT’nin ilk alıcısı tarafından erişilebilen, NFT satın alındıktan sonra kilidi açılan gizli dosyalar ve içerik. Bu, içerik oluşturucuların ilk alıcılarını ödüllendirmeleri ve NFT’lere değer katmaları için harika bir yoldur.
Wallet Address- Cüzdan Adresi Nedir?
Bir NFT’ye sahip olmak için, öncelikle bir kripto cüzdanına ihtiyacınız var. Bu cüzdan, blok zincirinde yalnızca sizin kontrol edebileceğiniz belirli bir adrestir ve NFT’lerinizin toplanacağı yer burasıdır.
NFT+
Eşsiz güvenlik ve gelişmiş özelliklere sahip yeni nesil bir NFT standartıdır.